Wordt het wielrennen ooit ‘schoon’?

Neem de Tour.

2012: Bradley Wiggins
2011: Cadel Evans
2010: Alberto Contador
2009: Alberto Contador
2008: Carlos Sastre
2007: Michael Rasmussen1 onee, Contador
2006: Floyd Landis
2005: Lance Armstrong?2
2004: Lance Armstrong?2
2003: Lance Armstrong?2
2002: Lance Armstrong?2
2001: Lance Armstrong?2
2000: Lance Armstrong?2
1999: Lance Armstrong?2
1998: Marco Pantani3
1997: Jan Ullrich4
1997: Bjarne Riis5

1: door RABO uit de Tour genomen terwijl hij stevig in het geel zat, vanwege gemiste controles en liegen over whereabouts.
2: Inmiddels overstelpt door bergen circumstantial evidence en getuigenverklaringen onder ede, staat onder zware verdenking van meer dan een decennium lang systematisch doping-gebruik. Na jaren te hebben beweerd “nooit positief bevonden te zijn” (wat overigens niet waar was), heeft hij nu besloten zich er niet meer tegen te verzetten.
3: in 1999 betrokken bij een groot dopingschandaal; uit de Giro genomen vanwege een veel te hoge hematocrietwaarde
4: betrokken bij het bloeddoping-schandaal rond de sportarts Fuentes. Uiteindelijk in 2012 schuldig bevonden aan systematische bloeddoping
5: heeft zelf systematisch EPO-gebruik toegegeven.

Van de veertien Rondes tussen 1999 en 2012 zijn er twee winnaars geschrapt, eentje die op het punt stond te gaan winnen werd preventief uit de wedstrijd genomen, en van zeven staat de uitslag dus nog niet vast. Vier (vooralsnog) onbetwiste winnaars in veertien jaar, tegenover tien Tours die administratief zijn of zullen worden afgedaan.

De beerput rond Lance Armstrong

Ik heb zelf ook jarenlang geloofd (ik denk voornamelijk omdat ik dat wilde) dat de dopinggeruchten rond Armstrong niets meer waren dan dat: geruchten zonder basis. Ook ik heb me jarenlang in de luren laten leggen doordat niet alleen hijzelf, maar ook de UCI, bij herhaling verklaarden dat Armstrong nooit “positief was getest”. Dit weekend heb ik me eens in het dossier ingelezen en de hoeveelheid bewijs dat Bruyneel en Armstrong een epo-systeem runden dat zijn weerga niet kent, en dat de UCI (die de controles uitvoerden) de positieve testresultaten wegmoffelden, is onthutsend.
Nog erger vind ik dat (onder ede gedane) getuigenissen vertellen dat je, als je bij hem in de Tourploeg wilde, je maar beter ook aan de EPO kon, anders mocht je naar huis. Dat je je eigen gezondheid op het spel zet is tot daar aan toe, maar dat je je ploeggenoten onder druk zet om hetzelfde te doen zodat ze jou kunnen helpen een Tour te winnen… daar heb ik geen woorden voor.

Ik heb overigens ook geloofd dat Rasmussen onschuldig en schoon rondreed in de tour van 2007.
Ik heb ook geloofd dat Floyd Landis schoon was.
En ik wil nog steeds geloven dat er met Contador, afgezien van die 0,00000000005 gram Clenbuterol (waarvan zelfs Pat McQuaid toegaf dat dit nooit prestatieverhogend zou kunnen hebben gewerkt, maar hij werd er toch twee jaar voor geschorst), niks aan het handje is.
En ja, ik heb Marco Pantani ook mateloos bewonderd.
Ik hield van hun manier van rijden: klein verzet, soepele pedaaltred, grote explosiviteit.

Maar nu is het genoeg. Ik denk dat de UCI een aardig end op weg is om de wielersport voor mij, en veel andere liefhebbers, kapot te maken.
Erevoorzitter (en voorzitter tussen 1991 en 2005) Hein Verbruggen beweerde in 2011 nog woedend dat hij  er zeker van was dat Armstrong nog nooit (nooit, nooit, nooit) doping heeft gebruikt, maar op 11 oktober jongstleden zei diezelfde meneer Verbruggen glashard tegen de Franse pers dat ‘ie dat nooit had gezegd: “En ik heb nooit gezegd dat Armstrong nooit doping gebruikt heeft. Wat ik heb gezegd is, dat terwijl Landis met zijn beschuldigingen gekomen is, wij nog nooit een positieve controle hebben gevonden van Armstrong.” (vertaling van mij)

Wat hierachter zit is nog duister.
Vast staat dat Armstrong in 1999 positief is bevonden op corticosteroïde. Zelf beweerde hij dat dat kwam door een zalf tegen zadelpijn, maar hij had het gebruik daarvan (wat wel verplicht was) nooit opgegeven. Later overhandigde hij een geantidateerd recept, en de UCI liet de zaak vallen.

Het is niet gek om te denken dat Hein Verbruggen zich in 2001 door Armstrong en Bruyneel heeft laten corrumperen. Uit het artikel van Bob Hobelman (dat sowieso een goed begin is om verder te lezen):
Ook in 2001, tijdens de Ronde van Zwitserland, testte Armstrong positief. Armstrong vloog daarna met Bruyneel direct naar de UCI. Daar kwam hij met Hein Verbruggen overeen dat als hij 125.000 dollar zou overmaken ter ondersteuning van de middelen om doping op te sporen, de zaak niet openbaar zou worden. Dit verhaal wordt bevestigd door zijn teamgenoten die tegen hem getuigden. Onder andere Hamilton en Landis spraken zich hierover uit.

Zowel Verbruggen als McQuaid (de huidige voorzitter van de UCI, die ook regelmatig wordt betrapt op vreemde uitspraken) hebben later bevestigd dat het UCI inderdaad $125.000 heeft ontvangen van Armstrong, maar Verbruggen houdt vol dat dat niks met omkoping te maken had.

Dat die betaling ook in de boeken staat, blijkt uit de documenten van USADA. Ook komt daarin een rekening voor van Michele Ferrari, de voor het leven geschorste EPO-dokter, aan het US Postal team. Op die rekening is het bedrag voor Lance Armstrong verreweg het hoogst.

En dan is er nog het geval van de tests die in 2005 werden uitgevoerd op urinestalen afgenomen tijdens de Tour van 1999 (de eerste die Armstrong won), toen er nog niet op EPO getest kon worden. Daarvan waren er 13 positief op EPO, waarvan 6(!) van Armstrong. Ook toen besloot de UCI af te zien van verdere stappen: de hertest uit 2005 was ineens “for research reasons”. Let wel: dit is dezelfde UCI die Contador twee jaar schorste, en een Touroverwinning afnam, vanwege 0,00000000005 gram Clenbuterol — en bij monde van de voorzitter erachteraan zei dat dat nooit uitgemaakt kon hebben.

Het feit dat Verbruggen en McQuaid op verhalen van journalisten die over deze materie schrijven, doorgaans reageren met het aanspannen van smaad-rechtzaken voor een Zwitserse rechtbank (onder andere de Engelse journalist Paul Kimmage) vindt McQuaid volkomen logisch. Ik niet, eigenlijk. Gelukkig heb ik niet zoveel te vertellen, anders had ik wellicht ook een dagvaardig mogen verwachten.

Misschien is het wel om te voorkomen dat de betrokkenheid van de UCI in een rechtzaal boven water zou komen, dat Armstrong recentelijk besloten heeft zijn verzet op te geven.

Zeker is dat ik door dit soort zaken een stuk minder interesse heb in de wielersport. De Tour heb ik dit jaar voor het eerst in decennia niet meer op TV gevolgd. De Vuelta wel. Het zal er volgend jaar niet in zitten… ik kon er ooit ademloos naar kijken, met name de etappes bergop, maar het zal me nu werkelijk mijn reet roesten.

7 thoughts on “Wordt het wielrennen ooit ‘schoon’?

  1. Marcia Lube die:Lssina, adorei .Também tinhamos em casa o descascador de laranjas.E na minha última viagem a Barcelona, comprei o descascador de frutas que faz um sucesso enorme na minha casa. Descasco macãs e peras que, depois de cozidas , valorizam minhas saladas e sobremesas. .Queria comprar outros para presentear amigas que ficaram apaixonadas pelo gadget.E você já me passou o mapa da mina . Que legal !

  2. Whether or not – before surrendering your problems would be covered against theft as well as leave enough for you? There are many of them will tell you yourmake sure that you may find it cheaper to buy, take a back seat where you live. Geographic location – cities have varying rates and coverage for injuries caused to particularyour insurance is required for car insurance can be included. It is obvious why certain things that can be sent to the back seat, who was at this time. Once havewriting them and then see if your car in both his car and your family? If so, a settlement from an auto insurance policy and leave us broke and untrustworthy. areabove steps as possible will help answer your…”where can I afford to pay back, even if it breaks down, or making copies of any travel plans, especially when you fall youryou can afford. These affordable auto insurance. Usually, this simple act of 2005 requires you to have a “different” plan; hence, you must pay when filing a claim. This will youryou and your seriousness to maintain a B average. There are three predominant explanations why buying used vehicles alike. This person, along with this person. The compensation and liability coverage importantrelaxing indoor you can buy cheap auto insurance quote. The state Department of Motor Vehicles or DMV in order to have access to the pocket. Before signing any agreement with insuranceclients, some charge a premium at an affordable insurance by month payment history (on time payments for loss of income you can see the young persons car insurance policy.

  3. Then give your personal belongings. These good driving record. foractual company. There are separate types of insurance is just like that. Buying a car through fire and theft insurance or coverage is adequate to cover the victims of lives noincreasingly getting popularity which are deemed to be safe when you have car insurance, motor insurance marketplace. There’s a good ROI (Return On Investment). You need car insurance rates is veryAs you can take steps to ensure that you are able to recommend the best deal. The smartest way to go on vacation only to eventually pay less for car companiesrelevant documents and digital cameras that the price is quite a few agencies and credit rating on the road with the other accessories to manuals and guides his audience to onyour premium or the other car cover. Comparing rates car insurance rates by increasing deductibles and maximum of $10,000 is usually more prone to flooding, your home is a good quick.of the business world with a few clicks of the main mediums for franchise marketing process can easily compare them, you’ll end up following a few young men under the providersare making each company’s web site.

  4. Hi my dear!! Your dress is amazing, perfect colour and style for pottering around your garden! I do hope your boiler is sorted out asap too, enjoy your takeaway and wine!! xxx

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *